Signaal

Als kind werd ik onder andere gefascineerd door woorden die je anders moest uitspreken dan je ze schreef. Zoals die woorden met een g, gevolgd door een n. De ene keer had je het over “gniffelen” en “magneet” en  tante “Agnes”, maar de andere keer moest je “nj” zeggen: “champignons” dus, en ook “magnifiek”, “vignet”, en in de kerk zongen ze het “Magnificat”. En natuurlijk het woord “signaal”.

In mijn moeilijke-woordenboek staat onder “signaal”: “teken om iets te doen of na te laten”. Dus toen ik zeven jaar geleden na mijn wekelijkse uurtje gymnastiek ineens geen adem meer kreeg maar wel een pijnlijk gevoel in mijn strot, zag ik dat als signaal om bij de Eerste Hulp langs te gaan. Daar keek men met het woordenboek in de hand of hier sprake was van een signaal als “hoor- of zichtbaar teken van een verbinding of werking”, maar dat begreep niemand dus werd de diagnose hyperventilatie gesteld. Thuisgekomen werd ik steeds ellendiger, en dat was over de telefoon met 112 uiteindelijk een signaal als “aanleiding tot iets”, en wel aanleiding om mij als de bliksem met een ambulance op te halen. Die ambulance gebruikte géén geluidssignaal, volgens het woordenboek “een melodische figuur van natuurtonen op trompet of hoorn”.  

Maar ik bleek wél een vette hartaanval te hebben.

In die tijd was ik al een aantal jaren actief in de patiëntenbeweging, dus ik wist al iets over dat onderdeel van die patiëntenbeweging dat in Amsterdam en Diemen erg belangrijk is, n.l. het Informatie- en Klachtenbureau in de Gezondheidszorg genaamd ‘Signaal’. Nu leerde ik het van zeer dichtbij kennen…

Want er was het een en ander mis gegaan tijdens mijn avontuur. Het komt erop neer dat mijn symptomen te laat werden gezien als signaal van een zware hartaanval. Ik zag dat als fouten i.p.v. als een ongelukje, en ik begon klachtenprocedures. Daarbij werd ik terzijde gestaan door een medewerkster van Signaal, en ik kan u vertellen dat dat me enórm geholpen heeft. Samen hebben we het signaal afgegeven dat sommige hulpverlening echt beter kan. Dat hielp weliswaar niet metéén, maar een paar jaar later kreeg ik toch te horen dat in het ziekenhuis waar ik terecht was gekomen op de Eerste Hulp een verbeterde methode was ingevoerd om te zien of je een hartaanval hebt.

Sindsdien kan SIGNAAL natuurlijk geen kwaad meer bij me doen, en al gaan deze radio-uitzendingen absoluut niet alleen over dit klachtenbureau, ik ben blij dat die naam wel is gekozen als naam voor deze radiozender.

Daarom zeg ik u, maak gebruik van de diensten van klachtenbureau Signaal, 

en duik elke donderdag allemaal in het kanaal van Radio Signaal!


© 2024 Toon van der AA