Amsterdam Wildlife

Amsterdam Wildlife, een film om innig te aaien

Het is altijd al een genoegen om voor Onderweg te schrijven, maar het is helemaal een feest als ik iets hééél moois mag bespreken. En dat laatste is de film Amsterdam Wildlife zonder twijfel. Wat ook u zult merken na aanschaf van de DVD, bijvoorbeeld als cadeautje voor een decemberbegunstigde die u gezellig laat meekijken.

Op evenwichtige en lichtvoetige wijze loopt Amsterdam W. een dag (dat is althans de stijlfiguur, de opnames hebben stellig maanden gekost) met ons door de stad en zijn buitengebieden, zonder speciale schrikeffecten of melodramatische scènes en zonder keiharde muziek. Die laatste is subtiel en dienend, evenals de presentatoren dit zijn. Buiten beeld is dat Merel Westrik, binnen beeld stadsecoloog en presentatie-natuurtalent Martin Melchers. Iedereen is van begin tot eind uitstekend te verstaan, wat nogal bijzonder is voor een (Nederlandse) film. Engelse of Chinese ondertitels facultatief.

We starten met fraaie plaatjes van ontwakend Amsterdam, beginnend verkeer, in elkaar gedoken herfsttrotseerders (extraatje voor kenners: de 2e symfonie van Vaughan Williams zou het hier eventjes goed doen) en natuurlijk dieren als eerste van stok. Deze en andere mooi geschoten stadse sfeerbeelden vormen een tweede film in de film voor geen cent meer. Martin Melchers zit vervolgens met hengel en schepnet (hij zal zijn vangst terugkieperen) aan de waterkant met de optimistische boodschap van schonere grachten met meer vissensoorten – al had je vroeger misschien makkelijker beet als ze op de drollen af kwamen die uit de muur verschenen zodra er in het dichtstbijzijnde huis werd doorgetrokken… Ondertussen zien we de Kleine Modderkruiper en andere scheldwoorden aan ons voorbijzwemmen, het eerste maar niet het laatste staaltje van wat je tegenwoordig met kleine boven- en onderwatercamera’s allemaal kunt doen. En linksboven verschijnt de hele film door de diersoortnaam, let op of kijk twee keer zou ik zeggen.
Geleidelijk richten we onze blikken buitenwaarts, naar de A10 en naar de industriegebieden. We zien diverse vogelsoorten op hun wijze nestelen op platte daken, veilig voor de vele vossen die onze stad rijk is. Elders wordt een vos geconfronteerd door twee ganzen met kroost, en de rover druipt af. Even kostelijk is de scene van het bankpersoneel op de Zuidas, dat tot in het weekeinde een jonge slechtvalk voert die huist in een nestkast aan hun gevel.

Intussen varen in de haven schepen af en aan met buitenlandse ladingen, en door het wisselen van waterballast importeren ze zogeheten exoten. Niets aan (te) doen, commentarieert Martin lichtelijk politiek.

En zo geeft hij ons op ontspannen en soms humoristische wijze (“daar kwam de vos, en de duif was het haasje”) alsmaar informatie. Wist u bijvoorbeeld dat er in de gemeente Amsterdam jaarlijks duizenden ringslangetjes geboren worden? Nee, ze worden niet geringd, dat lijkt maar zo. Je kunt de eieren desnoods ‘au bain marie’ uitbroeden. En vleermuizen (“geluidje als tapdans of frituurvetpruttel”) zijn maar zelden hondsdol, terwijl ze wel voortdurend muggen vangen – daar doe ik het voor, en kan iemand me uitleggen wat de noodzaak is van die stekende zoemkrengen voor het langetermijnevenwicht in de natuur? Die vraag komt misschien wel aan de orde in een vervolg ‘Amsterdam bij nacht’, waarop aan het einde wordt gezinspeeld. Met ‘crowdfunding’ moet dat màkkelijk te doen zijn; want ik heb me in alvast 58 minuten heel dicht bij de stad én heel dicht bij de natuur gevoeld, een kostbare ervaring voor slechts €14,90.

Amsterdam Wildlife draait misschien nog ’s zondags in Eye. De DVD is te krijgen bij vereniging Natuurmonumenten, tel. 0800 023 1666 (ma-vrij 9-17u), Natuurmonumenten@hexspoor.nl, of via de webstek.


© 2025 Toon van der AA