Wederopstanding

Hopelijk bent u al wat bekomen van het tweede blokje consumptieve hoogtijdagen van het jaar, luisteraars, Pasen dus. Zo kort na Kerst een nieuw zout-, zoet- en vetoffensief, het is allerminst gezond maar godzijdank voorbij.

Bij ons thuis hadden we als brave katholieken een proloog op Goede Vrijdag, ter herdenking van de executie van die religieuze dissident Jezus Christus. Het was elk jaar om drie uur ’s middags toch weer even schrikken hoor, zo van op dit moment gaat ie dood en misschien scheurt er nu bij ons ook wel een gordijn, want uiteindelijk is het allemaal ónze schuld.

Op Paaszóndag dan begonnen we keurig met een vroege mis, terwijl moeder intussen de cholesterolbommen klaarmaakte. Daaronder bevonden zich uiteraard bakken vol gekookte eieren, gevaarlijke dingen want je kon er een fikse verstopping van oplopen, wel raar trouwens want van gebákken eieren raakte je eerder aan de schijterij, net als van chocoláde eieren maar daar kon je ook van overgeven, guttegut wat leerzaam allemaal.

Terwijl de Kerst meestal een strikte gezinsaangelegenheid was, vormde Pasen het kader voor uitgebreid familiebezoek. Hoe de diverse uit- en thuiswedstrijden werden gecoördineerd is me nu nóg een raadsel. De ene keer kwam de oom op bezoek die in het verzet had gezeten, de andere keer de oom die in de oorlog meer een beetje fout was geweest, de derde keer degene die zich aan echtscheiding had bezondigd. En we hadden een tante die lesbisch was of epileptisch, dat verschil snapte ik pas later maar toen was ze al geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland, of was het nou gewoon Zeeland?

We zagen er ook allemaal op ons paasbest uit, dus voetballen in de achtertuin was er niet bij. Terwijl allerlei heidense jongeren intussen gemengde dansen rond de meiboom uitvoerden en stoere paasvuren mochten aanleggen, zeker als beloning voor hun ongeloof potdomme. Gelukkig regende het vaak, haha.

Aldus ging de diepere betekenis van het Paasfeest wel eens aan ons voorbij, namelijk de mythe van de wederopstanding, die ultieme medische ingreep dewelke religies in een handomdraai verrichten maar die de wetenschap maar niet onder de knie kan krijgen.

Doch dat zal niet lang meer duren. Er liggen her en der al rijke lijken ingevroren te wachten op een tweede leven, zodra de medische techniek dat mogelijk heeft gemaakt. Over bionische halfmensen, dat wil zeggen half mens half robot, wordt al druk gespeculeerd en gestudeerd. Stamceltechniek vervangt straks zóveel dat je vrijwel geheel vernieuwd uit je ziekbed opstaat. En ikzelf vraag mijn cardioloog al geregeld om een geschikt varkenshartje, het hoeft niet gedoopt, halal of koosjer te zijn.

Wanneer die herboren mensen en halfmensen hun opwachting maken, staat er al een hele presentatie-industrie voor hen klaar. Op Pasen zullen zij geheel verzorgd op de tonen van Johan Sebastiaan Bach uit verlichte grotten tevoorschijn komen voor NCRV-, KRO- of EO-camera’s, of in zombiekostuum uit een doodskist bij RTL, of uit een namaak-reuzenvagina bij SBS of BNN, en een pret dat we hebben… Ja waarlijk is dan het PAASFEEST wederopgestaan.

Muziek:

CD Mahler, symphony no.2, spoor/deel 2 Andante moderato; even afspreken hoe lang want het duurt eindeloos (9’51”).

Aanbevolen afkondiging:

“We hoorden een stukje uit het tweede deel van de tweede symfonie van Gustav Mahler, ook wel de Wiederaufstehung genoemd, wederopstanding dus.

Mahler leefde van 1860 tot 1911, was eerst joods en later katholiek. Zijn 2e symfonie is eigenlijk een mooi alternatief voor de Passion van Bach; het tweede deel heet ‘Andante moderato; sehr gemächlich, nicht eilen’ en moet de goede herinnering verbeelden aan een dierbare overledene.”

[uitspraakaanwijzingen nodig?]

  


© 2025 Toon van der AA