Verliefd op de dokter

Het noodlot luisteraars, het noodlot wil dat ik telkens weer mooie jonge meiden krijg als arts, verpleegkundige of psycholoog. En nu zitten we bij Radio Signaal en u hebt onze radio-huisarts Monique zonet gehoord maar u zou d’r ook eens moeten kunnen zien!

Nou ben ik toevallig een vieze ouwe kerel die valt op alles wat los en vast en vrouw is, maar persoonlijke gevoelens voor een hulpverlener hebben we bijna allemaal wel eens. Dat kunnen positieve of negatieve gevoelens zijn, maar ik wil het nu verder hebben over verliefdheid en aantrekkingskracht.

In het bedrijfsleven bestaan uiteenlopende afspraken over liefde op de werkvloer, van streng verboden tot “wees voorzichtig” en een heel enkele keer “ga toch vooral je gang”. Zelf behoor ik tot die laatste stroming, want waar ontmoet je meer mensen dan op je werk en waarom zou je zo’n kans op levensgeluk laten lopen? Wel moet je oppassen bij verhoudingen tussen baas en ondergeschikte, en moet je zakelijke kritiek kunnen blijven geven op je geliefde collega.

In het  contact tussen patiënt en hulpverlener heersen strenge gedragsregels om elke gewenste of ongewenste intimiteit tegen te gaan. Hierover lijkt geen discussie mogelijk.

Nou, met die discussie wou ik dan maar eens beginnen. Het gebruikelijke standpunt luidt, dat een lijfelijke aanraking in het contact tussen patiënt en hulpverlener nooit een intieme lading mag hebben. Maar  een aanraking die medisch bedoeld is kan als intiem worden ervaren, en omgekeerd kan een aanraking die intiem bedoeld is als medisch worden ervaren. Daar kunnen we ons bedreigd door voelen, we kunnen het ook beschouwen als een speelruimte, als een mogelijkheid om elkaar af te tasten en misverstanden te vergeven. Zodra iemand bezwaar maakt moet het natuurlijk afgelopen zijn. Hoewel, als hulpverlener moet je soms wat méér door de vingers zien, namelijk wanneer de patiënt buiten het ziekbed erg beperkte mogelijkheden heeft op het gebied van seksualiteit en sensualiteit.

Ingewikkelder ligt het met verbale toenadering, met intieme toespelingen. Die kunnen niet zo gauw als medisch opgevat worden en vormen dus niet zo’n handige schemerzone. Maar tegenwoordig voelen de meeste patiënten zich mondig genoeg om daartegen geen extra bescherming nodig te hebben; en wie gelooft nog dat de dokter je pijn zal doen als je “nee” zegt op haar of zijn geflirt?

Ikzelf, ik ben eens verliefd geweest op mijn tandarts. Wat moest ik toen doen: eerst een andere tandarts nemen en dan pas toenadering zoeken tot mijn huidige? Met de kans dat als het niks werd ik alleen maar een goede hulpverlener kwijt zou zijn? Ik heb in de behandelkamer toen maar wat geprobeerd. En ja hoor, ik kon het schudden, al was het maar omdat ze hartstikke lesbisch bleek te zijn. Dat heb ík dan weer.

Muziek,

na ca. 3 seconden:

Van Wind Music from The Netherlands: SPOOR 8, Mars der medici; duurt 4’33”, dus gerust eerder wegdraaien.

Aanbevolen afkondiging:

“We hoorden zojuist de blaaskapel van de Koninklijke Luchtmacht met de Mars der medici, een compositie van de Nederlander Johan Wichers, die leefde van 1887 tot 1956. Deze mars draaien we bij wijze van ode aan alle medici, of ze nu voor intimiteit beschikbaar zijn of niet.”


© 2024 Toon van der AA