Uw goede voornemens

Wat is het toch lekker om columnist te zijn! Sorry luisteraars, ik bedoel natuurlijk mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en dat u het maar in goede gezondheid mag doorkomen.

Maar waar ik nou mee begon, dat is dat ik net als een burgemeester, politiecommandant, allerlei directeuren en andere hotemetoten ook een nieuwjaarstoespraak mag houden, waarin je je eigen stokpaardjes berijdt. Want als columnist mag je álles, en dat eigenlijk zelfs het hele jaar door, daar kunnen burgemeester Cohen en majoor Boszhard niet aan tippen.

Dus vandaag wou ik even misbruiken om u te vertellen wat volgens mij uw goede voornemens zouden moeten zijn, en niemand die me tegenhoudt, dus wat is het toch lekker om columnist te zijn!

Allereerst neemt u zich voor, om wat gezonder te gaan leven en de natuur wat minder te plunderen. Dus geef het restant oliebollen mee met de chemokar; eet geen vlees meer of alleen scharrel en dan ook maar een beetje; plak u vol met nicotinepleisters, zeg maar dat het mode is in Amerika; en gooi voor het rijden de alcohol nou eens niet in uzelf maar in de benzinetank.

En laat u vooral niet wijsmaken dat dit alles in één keer moet lukken, alles of niets, want dan wordt het na een tijdje niets. Ik ken alcoholisten die minder zijn gaan drinken zonder geheelonthouder te worden, kettingrokers die minder zijn gaan paffen, vreetzakken die niet in de anorexia zijn doorgeschoten, seksverslaafden die… nou ja.

Ten tweede neemt u zich voor, om straks te gaan stemmen bij de gemeenteraads- en deelraadsverkiezingen, dat is op 3 maart ja. Het is de beste manier om met zijn allen te besluiten hoe we voor onze stad en haar bewoners zorgen en waarbij iedereen evenveel te vertellen heeft. En nou geen gekanker meer dat al die politici zakkenvullers en leugenaars zijn, want sommigen zullen dat wel wezen maar een heleboel van u óók hoor. De meeste politici werken zich te pletter voor wat zij zien als een goede zaak, en als ze eens de fout ingaan komt dat voor een groot deel doordat er aan alle kanten aan hen getrokken wordt en iedereen iets anders van ze wil, een normaal mens wordt daar gek van. Alleen als u vindt dat ook uzélf in de politiek vroeg of laat een oplichter zou worden mag u verder mopperen, anders bent u een hoogmoedige kwast.

Een bijkomend voornemen is dus uiteraard, dat u als u niét naar de stembus bent geweest, dat u dan tot aan de volgende verkiezingen niet meer klaagt over de politiek en uw frustratie in stilte draagt, want u hebt dan uw kans gehad en verkeken, dus kop dicht!

Verder springt u niet meer als een dolle over van de ene ziektekostenverzekering naar de andere, van de ene energiemaatschappij naar de andere, enz., enkel en alleen omdat die ene goedkóper is. Want u weet toch zeker wel dat goedkoop vaak vervuilend en verneukeratief is dus dat u dan op een andere manier wordt genaaid. Ook stapt u niet over omdat sommige verzekeringsdiensten niet op u van toepassing zijn, zoals zwangerschapshulp, abortus of aidsmedicatie, want uit solidariteit betaalt u daar graag aan mee nietwaar?

En voor politici, journalisten en andere smaakmakers van onze maatschappij: u neemt zich voor om u dit jaar te concentreren niet op incidenten als misdaden en terrorisme, maar op zaken die veel meer mensenlevens kosten. Passiemoorden en ontploffende onderbroeken in vliegtuigen zijn goed voor middenpagina’s en commissievergaderingen, maar het grote werk dat is onze aankomende massazelfmoord door kanker, hartinfarcten, medische vergissingen, watergebrek, zeespiegelstijging, uitgeputte bodem, hongersnood enz. enz., dáár vallen de meeste dooien en dáár worden de meeste levens verwoest!

Als u zich dit nu allemaal heilig voorneemt, en zonder teveel illusies, dan houden we het nog wel een jaartje met elkaar uit. Zullen we met Pasen een tussenstand opmaken?

Muziek:

Van Riémskie-Korsákof, Russisch Pasen Ouverture, SPOOR 5 van de CD duurt 16’06”, dus vooral naar believen wegdraaien

Aanbevolen afkondigingstekst

(van achter af in te korten):

“We luisterden zojuist naar een stuk van de 19e-eeuwse componist Niekolài Riémskie-Korsákof [spreek het op die manier uit], en wel de Ouverture [oeverture] Russisch Pasen.

Dit, omdat het Russisch-Orthodoxe Nieuwjaar nog maar net achter ons ligt én omdat onze columnist denkt dat ie tegen de Pasen een afspraak met u heeft.

De componist heette overigens van oorsprong Korsákof, maar omdat ie rooms-katholiek was werd er het Russische woord voor Rooms voor geplakt. Of ie gezien die andere naam ook veel alcohol nuttigde dat weten we niet.”


© 2024 Toon van der AA