Sinterklaas

Hij is nu toch weg, dus ik kan wel even vertellen wat één van de meest gedurfde grappen was die wij kinderen indertijd over Sint Nicolaas maakten. Dat ging als volgt: “Weet je wie de smerigste man van de wereld is?” “Nee, wie is dat dan?” “Sinterklaas natuurlijk, want die heeft een schimmel onder zijn kont.”  Sommigen van ons durfden daar dan hartelijk om te lachen, de anderen besmuikt, maar allemaal keken we even om ons heen, want je weet maar nooit welke volwassen sint-spion mee kon luisteren…

Was van witte uitslag op de bips van Sint waarschijnlijk geen sprake, een geweldig goede verhouding tot gezondheidsaangelegenheden heeft de Goedheiligman nooit gehad geloof ik. Huisdokters en tandartsen waarschuwden voortdurend tegen zijn zoetigheden in sokken en schoenen, cardiologen tegen de vele calorieën waartoe hij ons verleidt, en longartsen hebben vast bezwaren tegen het vervoeren van stoute kinderen in zo’n muffe juten zak, dat hele roteind naar Spanje. En als in mijn tijd vertrouwensartsen tegen kindermishandeling hadden bestaan, had het bij hen klachten gerégend tegen het gebruik van de roede. Of nee, toch niet, want onze ouders vonden het wel een handige opvoedkundige aanvulling. Dáár hebben dus tegenwoordig de psychiaters weer plezier van.

Het lijfelijk welzijn van de Sint zélf was en is eveneens dubieus. Het viel mij als kind al op, dat hij menig sigaar en jenevertje kreeg aangereikt, op zichzelf al ongezond, maar daarna ging ie ook nog eens verder met paardrijden over de daken, waarlijk een olympische prestatie maar natuurlijk bloedlink met een slok op, en dat op zíjn leeftijd!

Eigenlijk zou hij extra verzekeringspremie moeten betalen. Wacht eens even, betaalt ie zowiezo wel premie voor die kleine maand dat hij in Nederland vertoeft? Of komt ie telkens op een toeristenvisum uit Spanje? Of uit Turkije? Heeft Sint Nicolaas misschien een dubbele nationaliteit, of zelfs een driedubbele, dat is verzekeringstechnisch heel ingewikkeld hoor! En voor die zwarte medewerkers van ‘m betaalt ie dus helemáál geen premie, het woord zegt het al.

Kortom, de heer Sint Nicolaas is een gezondheidsadministratieve nachtmerrie, ook al geef je dat beestje nóg zoveel nachtwortels.

Terwijl hij in feite zoveel nuttig werk kan doen op dit terrein. Je zou kunnen zeggen, dat hij de morele plicht heeft om zich in te zetten tegen al die kwalen die hij in eerste instantie zo bevordert, daar is ie dan de rést van het jaar wel zoet mee. Maar ach, laat hem zich toch concentreren op zijn oorspronkelijke taak als kindervriend, die hij gelukkig de laatste jaren uitoefent zonder de strengheid van vroeger. Hij kan patiëntjes in allerlei ziekenhuizen en bij allerlei artsen geweldig veel troost en steun bieden. Sinterklaas is de eerste, de oudste, de allerbeste cliniclown. Maar waarom alleen die paar weken in november en december? Als hij er een volledige baan van maakt, dan krijgt ie wat mij betreft nog vóór de kabinetsformatie af is een permanente verblijfsvergunning.


© 2024 Toon van der AA