Premiekorting

Mijn vader was er indertijd zeer van overtuigd, dat je nooit kanker zou krijgen als je elke dag een rauwe ui at. Maar hij kwam niet op het idee om in de kroontjespen te klimmen en bij het ziekenfonds een lagere premie aan te vragen wegens een gezonde leefstijl. Tegenwoordig geven levens- en ongevallenverzekeringen al volop kortingen als u buiten een bepaalde risicogroep valt. En ook ziektekostenverzekeraars beginnen er aan mee te doen, met polisvoordelen voor niet-rokers, vleesverlaters en andere prijzenswaardige klanten. Dit nog los van de eigen-risicoregelingen, waar overigens gezonde bofkonten het meeste aan hebben en ongezonde pechvogels hoegenaamd niets.

En nu gaan vier verzekeraars een korting geven als u orgaandonor wordt. Een opmerkelijk initiatief, omdat het op het eerste gezicht niet valt onder de voor de hand liggende redenen om een korting toe te passen.

Als eerste reden om een gezonde leefstijl te belonen zie ik efficiëntie; daarbij veronderstel je als verzekeraar dat een aantal klanten er zóveel gezonder door gaat leven dat je meer uitkeringsgeld kunt besparen dan je verliest aan binnenkomend premiegeld.

In het verlengde daarvan kun je premies verlagen of kwaliteit verbeteren voor ál je klanten, als gevolg van een betere leefstijl van een déél van hen; helemaal gelijk verdelen kun je dat voordeel niét, anders vervalt de financiële prikkel voor die betere leefstijl.

Een andere reden is gewoon zakelijk: met premieverlaging of dienstenverbetering voor je gehele of voor een deel van je cliëntèle, trek je klanten van de concurrentie naar jou toe – en de ervaring leert dat vooral lagere premies trekken.

Waar die donorbeloning door die dappere vier verzekeraars nu onder valt is mij niet duidelijk. Denken ze bijvoorbeeld echt, dat ze zóveel orgaandonors kunnen werven dat door meer transplantaties allerlei dure andere behandelingen minder kunnen, en zo de algehele ziektekosten worden verlaagd? Daarvan profiteren dan toch álle verzekeraars, en niet alleen zíj vieren. Of moeten we eerder verwachten, dat er gewoon meer getransplanteerd gaat worden zonder dat andere behandelingen minder of goedkoper worden – wat natuurlijk helemaal niet erg is, juist een verhoging van levenskwaliteit voor velen.

Zeker als die vier ziektekostenbedrijven er zelf niét beter van worden vind ik hun initiatief uitstekend — al had het niet nodig moeten zijn omdat u luisteraars allemaal al een donorcodicil draagt. Er kan trouwens ook nog wel een premiekorting bij voor psychiatrische patiënten die een zogeheten Crisiskaart van het APCP dragen.

Maar wat gezond leven betreft, kijk eens naar alle aanspraken die onze westerse en niet-westerse beschavingen hebben opgeleverd. Want naast uien en knoflook zijn er natuurlijk talloze kolen en knollen goed voor ons en voor het milieu, en zullen vegetariërs, veganisten, visveelvraten en ander voedingsvolk voor hun vleesloze recepten premierestitutie willen. Evenzo de rookloze seksloze geheelonthouders. Daarnaast kunnen ook sport en spel gezond zijn. En niet te vergeten een spiritueler manier van leven, aldus vele mediteerders, yogaërs, soefi’s, mystici, bomenfluisteraars, wahabieten, mariavereerders en telinisten.

En in het wijkkantoortje van de verzekeraar zult u uw lidmaatschapskaarten van gezondheidsclubs tonen, uw lichaamsopeningen laten beloeren, ontlasting laten keuren, adem laten ruiken, genitale sappen laten onderzoeken — allemaal voor een lagere premie.

Daar ook laat u de solidariteit liggen met diegenen die lichamelijk of geestelijk niet in staat zijn tot een gezondere leefstijl, maar die wél mogen meebetalen aan úw beloning.

Muziek:

spoor 4 van de plaat Franz Schubert; naar believen vóór het einde wegdraaien want dat is pas na 7’58”.

Aanbevolen afkondiging:

“Velen van u zullen het hebben herkend, want dit was het vierde deel uit het kwintet [uitspraak: kwintèt] voor piano, viool, altviool,  cello en contrabas [sèllo/tsjèllo en kòntra-bas] van de Duitse componist Franz Schubert [fran(t)s sjóebert], die leefde van 1797 tot 1828, niet erg lang dus.

Deze compositie staat natuurlijk veel beter bekend als het Forellenkwintet. U weet dat vis gezond voor u is, maar u weet misschien niet dat Franz Schubert overleden is aan een buiktyfus die hij vermoedelijk had opgelopen door het eten van bedorven vis.”


© 2024 Toon van der AA