Producten van ons lichaam

Een goede vriendin van me laat binnenkort haar borsten verkleinen. Zij heeft last van zogeheten ‘mammae pendulae’ oftewel hangtieten: ze zijn hardstikke groot en gehoorzamen aan de wet van de zwaartekracht. Dit gewicht trekt haar voorover en dat bezorgt haar een rare en pijnlijke rug.

Hoewel de verkleiningsoperatie duidelijk medisch is en dus ook gewoon door het ziekenfonds betaald wordt, heeft ze me toch gevraagd om anoniem te mogen blijven. Daarom dacht ik haar maar aan u voor te stellen als een man, maar dat leek me bij nader inzien niet zo geloofwaardig. Sorry Marie, ik heb het geprobeerd maar het is me niet gelukt.

Plastische ingrepen zijn nog steeds een  beetje een taboe, zelfs als ze medisch noodzakelijk zijn. Of het moet amputaties of afzichtelijke verwondingen betreffen, dan vindt iedereen het uitstekend om er wat aan te laten doen. En dat geldt voor het overgrote merendeel van de kosmetische reconstructies, zoals het in vaktermen heet.

Vormen daarmee alle puur esthetische ingrepen een luxe? Nee, want iemand kan psychisch lijden onder haar of zijn onvolmaakte uiterlijk, ook al is dat een subjectief iets. Borstomvang staat daarbij voorzover ik weet vér op de eerste plaats, bij vrouwen dan dus hè. Van mannen heb ik wél eens gehoord over gewenste penisvergroting , nooit over –verkleining, wanneer ie bijvoorbeeld veel te krap in de broek zou komen te zitten, of als een loden last aan de lendenen bungelt.

Een spectaculair voorbeeld van verregaand plastisch ingrijpen is natuurlijk de geslachtsoperatie, waarbij de verandering van biologisch man naar biologisch vrouw het meeste voorkomt. Vroeger ging je daarvoor op eigen kosten naar Thailand of Tanger, en bij bij dat laatste hoorde de anecdote dat op je nieuwe schaamlippen “Made in Morocco” werd getatoeerd. Tegenwoordig zit het eenvudig in je ziektekostenpakket, dankzij een succesvolle lobby van transseksuelen in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Waarschijnlijk is dat allemaal trouwens goedkoper dan mensen hun ombouw moeilijk te maken, want dat leidt tot veel ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, psychiatrische behandelingen en politiealarm.

En nog schilderachtiger voorbeeld kunnen in de nabije toekomst operaties zijn om iemand te helpen die lijdt onder “lichaamsdismorfie”.


© 2024 Toon van der AA