Ergonomie

[ ergonomíe ] [langzaam en nadrukkelijk uitspreken]

Toen ik verhuisde naar mijn tegenwoordige woning, toen had ik nieuwe vloerbedekking nodig. Dat moest helaas goedkoop spul worden, waarvan de verkoper eerlijk zei: “Tja meneer, makkelijk te zuigen is dit tapijtje niét hoor”. Gecombineerd met mijn al even goedkope stofzuiger leverde dat dus veel lichamelijke oefening op. Tótdat….totdat ik een vette hartaanval kreeg. Vanaf dat moment was die gezonde gymnastiek een ware kwelling.

Kortgeleden heb ik een nieuwe, wat duurdere stofzuiger aangeschaft. En ik weet niet wat me overkomt: op halve kracht zuigt dat ding al veel beter dan de vorige op volle kracht. Geen zwoegpartijen meer, geen moeizaam bukken en weer omhoog komen, geen gehijg, hartkloppingen en benauwdheid. Ik heb nooit geweten dat er op dit gebied zóveel kwaliteit bestaat…!

Zo zijn er meer hulpmiddelen die de ergonomie van het dagelijkse leven verbeteren. Ergonomie, dat is de aanpassing van de omgeving aan de lichamelijke mogelijkheden van de mens. Dat kan met allerlei hulpmiddelen zoals goede bedden, speciaal bestek, bijzondere blikopeners, handgrepen, enzovoorts. Daarnaast heb je natuurlijk protheses zoals brillen, kunstgebitten en handvervangende kaperkapiteinhaken; die passen het lichaam aan aan de omgéving i.p.v. andersom. Een rolstoel kun je een prothese noemen denk ik, maar als ie comfortabel zit dan is het tegelijk een ergonomisch hulpmiddel.

Er zullen ook allerlei hulpmiddelen zijn waarvan u en ik het bestaan nog niet eens weten, zoals ík dat heel lang had met behoorlijke stofzuigers. Daarin gespecialiseerde winkels zijn zéker de moeite van het bezoeken waard. Maar laten we elkáár ook eens allemaal attent gaan maken op de mogelijkheden. Laten de patiëntenorganisaties dat b.v. eens wat meer gaan doen. En verzin ook eens nieuwe dingen. Neem nou dat pingeltje bij ovens en magnetrons voor als het gerecht gaar is, daar heeft een dóve toch niets aan? Een knipperlichtje is gemakkelijk in te bouwen. En wat moet een blínde met een lampje dat aangeeft dat de zak van de stofzuiger vol is? Als een mobieltje een maf melodietje kan uitpiepen, dan kan een volle zak dat óók. Enzovoorts en zo verder. Óp naar je belangenvereniging, óp naar de fabrikant, óp naar de Consumentenbond.

Ik zie ook allerlei mogelijkheden tot samenwerking. Als het b.v. om gebruiksaanwijzingen en dergelijke gaat, zeker bij computers en mobiele telefoons, dan hebben psychiatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten, Alzheimerpatiënten en veel ouderen dezelfde belangen: grote letters en grote toetsen, Nederlandse woorden, heldere teksten, goede indelingen, en het hele jaar door cursussen in buurthuizen (nou ja, daarmee dwaal ik af maar ik ben er wel erg vóór).

Op het gebied van de ergonomie zouden APCP en MEE het nodige kunnen doen, maar ook de andere organisaties voor zieken, gehandicapten en ouderen die in hetzelfde gebouw zitten als het APCP. En ik heb al een idee voor een gezamenlijk ergonomisch relatiegeschenk.

In mijn jonge jaren werkte mijn broer in een stalen-meubelenfabriek. Tijdens de middagpauze heeft hij toen eens van een paar overtollige stukjes ijzeren pijp een prachtige rugkrabber gemaakt. Die rugkrabber was bestemd voor Gradus, ons familievarken. En het beest genoot rollend en knorrend van zijn behandeling. Dat zou u ook toch zeker ook wel willen?

520 woorden <5min [2e versie, wo17ok930u]


© 2024 Toon van der AA